6 tips om je dag goed te beginnen

6 tips om je dag goed te beginnen

Ochtendrituelen zijn ontzettend belangrijk voor een goede start van de dag.

Het begin van de dag wordt vaak onderschat, maar is meestal de basis voor je gehele dagelijkse routine. Een positief gevoel, samen met goed eten, genoeg tijd en ontspanning helpt om ´s avonds met een goede stemming naar bed te gaan. Wij geven je 6 tips hoe je vanaf nu het beste je dag kunt beginnen.

1. Wie heeft de tijd vooruit gezet?? Tijd-management in de ochtend!

Het belangrijkst om je dag goed te beginnen is het indelen van je tijd. Als je van tevoren al hebt gepland dat je maar 30 minuten hebt om je klaar te maken, ontbijt te bereiden voor het hele gezin en het uitlaten van de hond, weet je zeker dat je dag begint met stress.

Ook al is het misschien moeilijk in het begin: probeer om een aantal minuten toe te voegen aan je ochtend. Ook al is het maar 
30 of 40 minuten, het kan een hele andere structuur aan je ochtend geven. Na het uitlaten van de hond of het maken van je ontbijt heb je nog genoeg tijd voor je favoriete drankje of even in dat boek te lezen wat al zo lang lag te wachten en simpelweg even te ontspannen. 

2. Fit voor de dag – waarom yoga en meditatie helpen om je dag een kickstart te geven.

6 tips how to start the day nicely

De dolfijn-, boom- of krijgerhouding – iedereen heeft er inmiddels wel eens over gehoord en zich afgevraagd wat deze yoga-termen betekenen.Yoga en meditatie krijgen steeds meer aandacht en vinden hun weg naar de huiskamers and fitness gelegenheden. Maar wat voor ontspanning brengt het ons?


Het is bekend dat door te sporten, endorphine in het lichaam vrijgemaakt wordt, de zogenoemde “blijmakers”. Deze worden verspreid op ieder moment dat jij je dagelijkse yoga-routine volgt. Yoga is niet alleen het stretchen van je lichaam – het vraagt veel inspanning en spierkracht. ’s Ochtends vroeg beginnen we de dag met een goed gevoel. 

De termen “dolfijn” etc. zijn niet alleen maar woorden: ze hebben als doel een bepaald levensgevoel en een ander perspectief op je lichaam over te brengen.

Voor rustigere mensen kan meditatie een goed alternatief of toevoeging zijn om je dag met een vredig en ontspannen gevoel te beginnen. Met alle drukte en de geluiden van bijvoorbeeld het verkeer in steden, kan een meditatiepauze gezond en verfrissend werken. Bij voorkeur doe je dit op een warme en stille plek waar je je comfortabel voelt. Je kunt het ook inpassen in je dagelijkse routine overdag. Probeer om de juiste manier te vinden die werkt voor jou, of dit nu met rustige achtergrondmuziek is of liever in een compleet stille omgeving.

3. Gezond ontbijt om fit de dag door te komen

Breakfast

Ontbijt als een koning” is absoluut een goed advies. Je lichaam wordt wakker met het ontbijt en komt op gang na je eerste maaltijd. Het eten van ongezond, vet voedsel direct na het opstaan weerhoudt het lichaam ervan om goed te functioneren en genoeg energievoorraad te behouden voor de hele dag. Degenen die een gevarieerd ontbijt nemen met allerlei voedingsstoffen beginnen de dag goed voorbereid en met meer energie. Dit merk je vooral gedurende de dag wanneer je meer energie nodig hebt. 

4. Ontwikkel een routine en maak doelen

Routines zijn saai en je hebt juist meer actie in je dagelijkse leven, toch? Maar met woord routine bedoelen we niet dat je je hele dag moet structureren en helemaal precies volgens je agenda moet leven. Dingen zoals het ontbijten op een vast moment van de dag of altijd sport in je dag inplannen helpen enorm. Deze routines verminderen het risico dat je iets vergeet of skipt – je lichaam is gewend geraakt aan dit ritueel en kijkt er weer naar uit. 

Als je altijd het gevoel hebt aan het einde van de dag dat je niet veel hebt gedaan, zul je bewust doelen moeten stellen in de ochtend. Wat wil je doen gedurende de dag? Wat geeft je een goed gevoel en wat wil je al zolang doen maar ben je nog niet aan toe gekomen?

5. In harmonie met het lichaam

6 tips how to start the day nicely

Ook al lijkt het iets kleins of vreemds, sommige dingen hebben een verrassende impact op de rest van de dag. Als je opstaat en je bent al niet tevreden over jezelf, je een “bad hair day” hebt, gestresst bent door kleine dingen, is de kans groot dat dit humeur de rest van de dag blijft. Hoe kun je dit veranderen?

Door bewust tijd voor jezelf te nemen en jezelf moed te geven! Een snelle lach voordat je je huis verlaat doet wonderen: maak vrienden met de spiegel op je deur! Je moet je realiseren dat niet elke dag perfect kan zijn – maar we kunnen er wel het beste uithalen. Zoals hierboven al geschreven: ontspan, heb een goed ontbijt en zet doelen voor de dag. Blijf gemotiveerd!

6. Doe iets leuks voor jezelf!

Plezier is een factor dat niet onderschat moet worden. Denk over wat je leuk vindt om te doen. Is het dansen op muziek of zit je liever op de bank met je favoriete boek? Een wandeling ‘s ochtends met je hond of even snel hardlopen door de buurt kan ook helpen. Bouw deze “kleine dingen” bewust in je dagelijkse leven in en houd kleine pauzes op stressvolle dagen.

Een goede dag is wat je er zelf van maakt!

Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf bepalen hoe ze het best hun dag kunnen beginnen en wat hen persoonlijk helpt om dit met een positief gevoel te doen. Gezonde granen, een paar stukken fruit en een kort sportprogramma helpt je om de dag goed door te komen en energie over te houden voor ’s avonds. Maak er prioriteit van om bewust tijd voor jezelf te nemen en aandacht te geven aan datgene wat jij nodig hebt. Zodat niets in de weg staat voor een goede start van de dag.