Noten activeren: maak je noten gezonder!

Noten activeren: maak je noten gezonder!

Het activeren is een voorzichtig en gezond proces waarmee je het beste uit de noten haalt.

Noten als gezond supplement voor het dagelijkse leven

Noten zijn échte krachtpatsers wat voeding betreft en bevatten een hoop gezonde voedingsstoffen, zoals proteïne en omega-3 vetzuren. Deze vind je echter alleen in noten van échte rawfood kwaliteit, die niet verwerkt zijn met behulp van hitte, wat de belangrijke en gezonde, onverzadigde vetzuren vernietigt. Gezonde vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een vegan dieet en daarom moeten deze optimaal behouden blijven.

Noten zijn enorm veelzijdig, kun je overal mee naartoe nemen en op verschillende manieren gebruiken: strooi ze over je maaltijden, maak er een spread van of eet ze gewoon uit de hand!

Noten activieren

Wat is activeren?

Het activeren van noten houdt niets anders in dan weken. Vooral in de raw vegan keuken is dit proces van essentieel belang voor het lichaam en metabolisme, en ook om een betere opname van voedingsstoffen te garanderen. Speciale enzymen die ervoor zorgen dat de droge noten niet meer groeien verminderen de opname van belangrijke spoorelementen in het lichaam.

Als we de noten weken, worden deze enzymen afgebroken en blijven alleen de goede eigenschappen over. De enzymen zitten diep verborgen in droge noten: alleen water kan ervoor zorgen dat ze afgebroken worden.

Hoe lang moeten noten geactiveerd worden?

De tijd die nodig is om noten te activeren verschilt per soort, dus dit moet individueel bekeken worden. Amandelen moeten bijvoorbeeld 12 uur weken, terwijl macadamia noten maar 2 tot 3 uur nodig hebben. Het activeren van zaden – zoals bijvoorveeld chia – brengt ook voordelen: ze zijn uitermate geschikt voor „overnight porridge“ of als chia-pudding.

Doe de noten in een kom, bedek ze ruim met water en zet ze in de koelkast. Na het weken hoef je ze alleen maar af te spoelen onder vers water en ze zijn klaar voor gebruik. Voordeel van het weken: je kunt zelf in die tijd iets anders doen en laat het water zijn werk doen!

Noten activieren

Iedereen die zich zorgen maakt dat de noten zacht worden en uit elkaar vallen heeft het mis: de noten blijven knapperig en smaken veel verser dan ervoor!

Geactiveerde noten bewerken

Nadat je de noten geweekt en geactiveerd hebt, kun je ze gebruiken voor allerlei recepten. Of je er nu notenmelk van maakt of ze gebruikt voor een maaltijd, je kunt er zeker van zijn dat je er het beste uithaalt en alle voedingsstoffen optimaal absorbeert. 

Dus kort samengevat kun je de noten op dezelfde manier gebruiken als ongeactiveerde noten, met het verschil dat je de voedingsstoffen nu beter opneemt en je lichaam hiermee een plezier doet.

Is het de moeite waard?

Vooral als je een rawfood dieet volgt is de tijd die je er in investeert absoluut de moeite waard, omdat de voedingsstoffen met gemak verdubbeld worden. Dus om deze vraag te antwoorden: ja, het is de moeite waard!

Noten activieren

Geactiveerde noten voor betere vertering

Met een beetje geduld en voorbereiding zul je worden beloond met gezonde en voedingsrijke noten. Vooral als je grote hoeveelheden consumeert, is het activeringsproces de moeite waard. Je belast je spijsvertering minder zwaar en je lichaam kan zich hierdoor concentreren op de opname van de goede eigenschappen van de noten.

Maar we willen er wel op wijzen dat het niet aan te raden is om te veel noten te eten (meer dan 30g er dag – ongeveer een hand vol). Ze bevatten veel voedingsstoffen maar ook veel vet. En hoewel deze vetten gezond zijn en het lichaam deze zeker nodig heeft, moeten ze met mate gegeten worden.