Verslag van een (iets andere) cacaoboer

Verslag van een (iets andere) cacaoboer

Lifefood eigenaresse Tereza Havrlandová op bezoek bij “onze” cacaoboeren in Peru.

Bij Lifefood doen we hoop dingen op onze eigen (andere) manier. We hebben een brownfield herontwikkeld in plaats van groene grond te vernietigen, we gebruiken groene electriciteit en alleen de allerbeste rauwe BIOLOGISCHE ingrediënten om onze producten te maken. We bekommeren ons over onze band met boeren. Tereza Havrlandová, de eigenaresse van Lifefood, zoekt persoonlijk onze leveranciers, boeren en producenten op om de kwaliteit van de rauwe ingrediënten te inspecteren: ze bekijkt hoe ze verwerkt worden en hoe de werkomstandigheden van de werknemers zijn.

Eerlijke werkomstandigheden en een gezonde grond gaan samen

Het is voor ons belangrijk dat de werkers een eerlijk en fatsoenlijk salaris krijgen, wat hun in staat stelt om een menswaardig en belovend leven te leiden. Tegelijkertijd kiezen we voor overeenkomsten met bedrijven die moeder Aarde als hun gelijke zien en haar helpen in plaats van vernietigen met hun bezigheden. Daarom werken we alleen samen met biologische boeren die hun gewassen telen op kleinere schaal. En ten derde: alleen een tevreden boer en een gezonde aarde kunnen samen de beste, lekkerste en voedzaamste producten verbouwen.

 

Rawfood kwaliteit van de ingrediënten is essentiëel

Een ander belangrijk punt in de ontwikkeling van plant naar eindproduct is de bewerking zelf. Het grootste gedeelte van de ingrediënten, zelfs bij biologische producenten, wordt blootgesteld aan hoge temperaturen na het oogsten. Stoomtunnels, industriële drogers, thermisch kraken, sterilisatie: al deze methoden vernietigen de natuurlijke smaak en voedingsstoffen van de ingrediënten. Tereza legt meer uit over dit onderwerp in deze video:

Voor ons is het erg belangrijk dat alle ingrediënten die gebruikt worden voor onze producten van de allerbeste, biologische en rawfood kwaliteit zijn. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de rauwe ingrediënten, en daarmee onze eindproducten, de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft optimaal behouden. Dat is één van onze top-priotiteiten. Het is niet makkelijk om zulke leveranciers te vinden. Maar waar een weg is, is een wil. 

We willen graag verslag doen van zo’n bezoek aan één van onze boeren. Dit bedrijf is gelegen in Peru en het is een lokaal coöperatief: dat wil zeggen dat het een associatie van kleinere boeren is, die individueel in een moeilijke positie zouden komen te zitten, maar samen beter in staat zijn om te concurreren met grotere bedrijven. Ze zorgen goed voor hun planten en zijn er voorzichtig mee – zoals je kunt zien op de foto’s. Ze laten de cacaobonen drogen in de zon. Ook gaat de winst naar hun gemeenschap, om daarmee verdere productie en sociale projecten zoals scholen te ondersteunen. 

Problemen aan de andere kant van de wereld hebben invloed op ons allemaal. Bij Lifefood geloven we dat door samen te werken we een hoop kunnen veranderen, en daarmee onze planeet en relaties kunnen herstellen. Door voor Lifefood producten te kiezen, kun jij ook meehelpen. Zonder jou zouden we dit niet kunnen doen. Dankjewel.

 

Příjezd a vstupní budovy kakaové farmy v Peru

Aankomst bij de ingang van het coöperatief in Peru. Rechts zie je Tereza Havrlandová, de eigenaresse van Lifefood. De inspectie en de ontmoeting met onze bedrijfspartners en vrienden kan beginnen.

 

Terez, majitelka Lifefoodu, sedí v přijímací kanceláři, před tím, než se vydají na exkurzi na pole.

Tereza zit bij het toelatingskantoor. Folders, netheid en opgeruimdheid – de mensen zijn er trots op.

 

http://contao.lifefood.eu/tl_files/data/en/Blog/2019/07_July/Cacao farm/DSC_0690.jpg

En hier zijn ze dan! Cacaobonen! Ze zijn prachtig! Geen wonder dat dit product wereldwijd al duizenden jaren populair is. Chocolade, van oorsprong een drank die alleen voor de heersende lieden van de Azteken en Maya’s bestemd was, betekent letterlijk “heet water”. Het was van oorsprong een bitter drankje. De Spanjaarden begonnen met het toevoegen van suiker en zorgden ervoor dat de Europese aristocratie eraan verslaafd raakte. Daarna werd de bewerking van cacaobonen makkelijker door de industriële revolutie en werd chocolade toegankelijker voor een wijder publiek. De eerste, legendarische truffels werden gemaakt en chocolade veroverde de wereld. Interessant: weet jij waarom iedere cacaoboon een andere kleur heeft? Het geeft aan in hoeverre het gefermenteerd is. Degenen die nog helemaal paars zijn, zijn vers en ontzettend bitter. De gefermenteerde bonen hebben een bruine kleur.

Sbírání bobů

De populariteit van chocolade brengt echter ook negatieve effecten met zich mee: vooral de ongelooflijke druk op de productie van cacaobonen. Cacaobonen waren en zijn een belangrijke bron van inkomsten in derde wereld-landen, maar de productie ervan gaat vaak ten koste van de natuur. Daarom zijn er recente initiatieven die duurzame teelt promoten en stimuleren. Biologische certificering is één van de garanties dat de productie plaats vindt met respect voor de natuur en zonder gebruik van chemicaliën. Voor ons is dit de enige, acceptabele manier. Het plaatje laat de verzamelbakken voor vers geoogste vruchten zien. Het fermenteren is al begonnen.

Sušárna

In de droogruimte. Op deze boerderij gebruiken ze oude methoden en laten ze de vruchten op een natuurlijke manier in de zon drogen, d.w.z. op een natuurlijke temperatuur. Dit is de eerste en meest belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het product volledig rauw blijft. Dit is namelijk niet het geval wanneer er andere methoden zoals hete droogtunnels gebruikt worden. Hier zie je de bonen in de “voordroog-fase”, wanneer ze nog doorfermenteren en het dak ze beschermt tegen eventuele regen. Pas daarna worden ze volledig gedroogd in de zon en verse lucht.

A jde se na pole!

We zijn op weg naar de plantage waar we de werkers en planten zullen zien.

 

Pracovníci farmy s Terezou

Hier zijn ze dan! Sterke kerels, met grote families en veel kinderen thuis. Links zie je Daniel, onze vertaler en eigenaar van het bedrijf dat de bonen van het coöperatief koopt en ze verwerkt tot poeder, boter, nibs en nog veel meer. Hij is degene die alle certificaten en onderzoeksresultaten voor ons regelt. Verder zie je Tereza, Manu, Pedro, Hans (ook een vertegenwoordiger van Lifefood) en Jorgé. In een land waar weinig werkgelegenheid is, zijn ze blij met de kans om op de plantage te werken en ze zijn er trots op dat hun land bekend staat om zijn uitstekende cacao. “Het is beter dan geassocieerd worden met drugs en gangs,” zegt Daniel.

 

Dostáváme přednášku

Manu praat opgewekt over de cacao. Bijvoorbeeld over hoe interessant het is dat je bloesems, kleine vruchten en volledig rijpe cacao tegelijkertijd kunt zien op één en dezelfde plant. Weet jij wat voor kleur rijpe cacao heeft? Interessant feitje: veel boeren, inclusief deze, hebben de overstap gemaakt van coca naar cacao-teelt. De Peruaanse regering stimuleert deze overgang. Cacao, en dan vooral biologisch gecertificeerde cacao, stijgt in waarde op de wereldmarkt en verdringt de coca teelt, wat gelinkt wordt aan criminaliteit en geweld. Het is een win-win situatie waarbij iedereen tevreden is.

En nog één video: Tereza vertelt wat ze op de boerderij geleerd heeft – bijvoorbeeld waar de cacao vandaan komt en wat voor soort cacaobonen er bestaan.

En hier is de omschrijving voor de foto aan het begin van het artikel: je ziet Tereza met een andere boer, Messi. Hij is vernoemd naar de beroemde voetballer Messi, omdat hij ieder jaar de meeste cacaobonen produceert.

We zullen snel een nieuw verslag sturen van het cacaobedrijf!